Project omschrijving

Huelgas Ensemble / Paul Van Nevel

 

Cipriano De Rore
De Erasmus van de muziek

 

Als er een oeuvre bestaat dat werkelijk als renaissancemuziek beschouwd mag worden, is het wel dat van Cipriano de Rore. Zowel zijn spectaculaire kennis van de antieke kunsten en literatuur als zijn revolutionaire composities zijn indrukwekkend. De Rore was werkelijk de ‘Erasmus van de muziek’ in de zestiende eeuw. Hij gaf zijn zangers bovendien een voor die tijd nieuw mandaat mee: het grondig begrijpen van, en empathie voelen met de teksten, in elke taal. We vieren De Rore’s 500ste geboortejaar met humanistische motetten in het Latijn, Italiaans als Frans.

Paul Van Nevel is al lange tijd verliefd op Cipriano De Rore. De zestiende-eeuwse Vlaamse Italiaan had een spectaculaire kennis van de antieke literatuur, en het humanistische vuur vormt de basis voor de Latijnse, Italiaanse en Franse motetten die we zullen horen. In zijn tijd was De Rore een ster, en niemand minder dan Monteverdi noemde hem zijn grote voorbeeld. Hoog tijd dus om deze gigant van de franco-vlaamse polyfonie feestelijk in ere te herstellen.

Sabine Lutzenberger, Axelle Bernage, Poline Renou, cantus
Susanne Otto, altus
Bernd Oliver Fröhlich, Timothy Leigh Evans, Tom Phillips, Matthew Vine, tenor
Frederik Sjollema, baritonans
Guillaume Olry, bassus
Paul Van Nevel, muzikale leiding

Het Huelgas Ensemble, door Paul Van Nevel opgericht en vernoemd naar de dertiende-eeuwse Codex las Huelgas, is al veertig jaar een van de topensembles voor de uitvoering van muziek uit middeleeuwen en renaissance. Het ensemble werkt met wisselende vocaal-instrumentale bezettingen, afhankelijk van het uit te voeren repertoire, en maakte tientallen cd’s. Ook verzorgde het vele gedenkwaardige festivaloptredens.