Super Librum – Hellums paasspel

20.00

Zaterdag 16 april
Kerk Garmerwolde 20:00

€20

Oudste vorm van muziektheater in de westerse wereld

Artikelnummer: N/B Categorie:

Beschrijving

Zaterdag 16 april 2022

20.00 uur

Kerk Garmerwolde

Super Librum – Hellums paasspel

Het Hellums paasspel is gebaseerd op een voor Nederland uniek, 12e-eeuws handschrift van een missaal, dat waarschijnlijk in gebruik is geweest in de St. Walfriduskerk van Hellum en dat bewaard wordt in het Catharijneconvent te Utrecht.


De traditie van paasspelen dateert van de 10de eeuw en kan worden beschouwd als de oudste vorm van muziektheater in de westerse wereld. Het is gebaseerd op het liturgische gebruik om het kruisbeeld van Christus op Witte Donderdag en Goede Vrijdag op te bergen als metafoor voor zijn afwezigheid na de kruisdood. Op Paasochtend wordt dan het kruisbeeld weer tevoorschijn gehaald.

Dit paasspel handelt om de dialoog van de drie Maria’s bij het graf van Christus. Zij zien verbaasd dat de steen voor het graf al is weggerold en dat het graf leeg is. Engelen brengen hun de boodschap dat Christus verrezen is. Daarna volgen scènes van hollende apostelen naar het graf, het tonen van de zweetdoek en tenslotte is er een afsluitend Te Deum.
Het Hellums Paasspel is door Super Librum eerder uitgevoerd in 2001 en 2017 en het wordt ook genoemd in in 2017 verschenen boek “Klinkende klei” door Everhard Huizing & Jankees Braaksma.

Voor dit project bestaat het ensemble uit 5 zangeressen: Nancy Mayer, Marian van der Heide, Sofia Pedro, Mariela Anazco en Alice Boccafogli. Zij worden begeleid door Tomas Flegr op een middeleeuws carillon en door Jankees Braaksma op het Rutland orgel, een replica van een middeleeuwse orgel dat in 1999 gebouwd is gebouwd door de Winschoter orgelbouwer Winold van Putten.

Na opleidingen aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam studeerde Jankees Braaksma middeleeuwse muziek aan de Schola Cantorum Basiliensis en heeft hij zich gespecialiseerd in blokfluit en het bespelen van middeleeuwse portatieforgels.
In 1985 heeft hij het Groninger ensemble voor middeleeuwse muziek Super Librum opgericht. De naam ”Boven het Boek”, verwijst naar de kunst van het improviseren op een niet letterlijk uitgeschreven notenbeeld. Met dit ensemble heeft hij op veel Europese oude muziek festivals opgetreden en heeft hij een tiental CD-opnamen gemaakt.

Extra informatie

Datum, tijd en locatie

Za. 16 apr. 20:00 – Garmerwolde

Ga naar de bovenkant