Marco Beasley met La Clessidra

15.0030.00

€30
Zaterdag 12 januari
Lutherse Kerk 20.00

De drempel tussen twee eeuwen, maar hoeveel tijd is er echt verstreken?

Artikelnummer: N/B Categorie:

Beschrijving

Tarief: € 30

Korting: Stadjerspas en leeftijd tot 30 jaar half geld

Gebruik hiervoor de kaartoptie: half geld
U betaalt dan slechts € 15 per kaartje.

zaterdag 12 januari

Lutherse Kerk 20.00

Nieuwjaarsconcert: Marco Beasley met La Clessidra

Marco Beasley stem
Stefano Rocco theorbe en barokgitaar
Fabio Accurso luit 

La Clessidra – De Zandloper

De aanblik van een zandloper heeft altijd al onze nieuwsgierigheid gewekt, hij fascineert en spreekt onze verbeelding aan over het verstrijken van de tijd. Elk aspect van ons leven wordt in de gaten gehouden en beheerst door de tijd. Het verloop van het aards bestaan van ieder van ons wordt door de tijd geregeld en vaak zeggen we dat er een tijd is voor alles.

De Tijd is dan ook de rode draad van dit concert. De tijd die tussen het einde van de zestiende eeuw en het begin van de zeventiende eeuw, als in een nauwe doorgang, de muzikale Renaissance in Italië ertoe beweegt zich open te stellen voor het ontstaan van de barok. Een smalle passage als een flessenhals of, beter nog, als een zandloper waar alles doorheen loopt om een nieuwe ruimte te vinden.

De renaissancepolyfonie vloeit over in de nieuwe stijl van het “recitar cantando”. De creatieve geest van de musici raakt in de ban van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de compositie en nieuwe muzikale ideeën komen tot bloei in fortuinlijke werken. Caccini, Peri, Monteverdi – om maar een paar namen te noemen – componeren muziek rond het thema van Orpheus en nog eerder, aan het eind van de zestiende eeuw, voert Gesualdo da Venosa, de Prins der Musici, de polyfonie op tot een zeer hoog niveau van complexiteit. In 1600 – op het nauwste punt van onze Zandloper – componeert Emilio de’Cavalieri wat misschien als de eerste opera beschouwd kan worden, de Rappresentazione di Anima et di Corpo. Hij geeft hierin op ingenieuze wijze uitdrukking aan de allegorieën van het Leven, het Plezier, de Wereld, de Ziel en het Lichaam, waarbij deze laatste twee slechts ogenschijnlijk van elkaar gescheiden zijn.

En natuurlijk is er de allegorie van de Tijd.

Deze onverbiddelijke tijd die het verhaal van de mens begeleidt is de protagonist van onze vertelling. We zullen een Orpheus te zien krijgen die in de naam der liefde oorden waar de Dood woont doorkruist om zijn geliefde Eurydice terug tot leven te brengen: is hij daartoe in staat, en vooral, zal hij daar de tijd voor krijgen? We zullen woorden lezen, gezongen door geliefden die de tijd uitdagen om stil te blijven staan, om zo het liefdesmoment te laten voortduren… We zullen luisteren naar de klank van lenige instrumenten als de luit en de gitaar, immer trouwe metgezellen van de reizende muzikant. We maken een reis door de Tijd, van de zestiende naar de zeventiende eeuw. Het verloop van deze reis zal ons door de Zandloper heen naar andere bestemmingen brengen, naar de vele plaatsen in ons hart.

 

Hieronder de link naar de masterclasses van zondag 13 januari 2019. Deze masterclasses zijn voor alle niveaus.

https://www.marcobeasley.it/masterclasses.html

 

Extra informatie

Kaartopties

Normaal, Half geld

Ga naar de bovenkant